Skip to main content
Search

Voetschimmel en kalknagel HERKENNEN

Schimmels houden van voeten: onze voeten zijn warm en vochtig, en dat is hun ideale leefomgeving.  Voetschimmel duikt meestal eerst op tussen de vierde en de vijfde teen. Omdat deze ruimte het meest afgesloten is, heerst daar de hoogste vochtigheid. Ook andere tussenteenruimten kunnen worden aangetast. Heb je last van schilfers, kloven of roodheid die je jeuk, pijn of een branderig gevoel bezorgen? Dan heb je mogelijk een schimmel opgelopen.

Schimmel tussen de tenen

Schimmels tussen de tenen herken je aan schilfers, witte verweking van de huid, kloven, roodheid of blaasjes.

Katrienewiel

Breidt de besmetting zich uit naar de rest van de voet, dan krijgt de schimmel een ringachtige vorm. In het midden ziet de huid er vrij normaal uit, maar aan de randen verschijnt er een licht gezwollen, rode boord van enkele millimeters, die soms wat schilfert. In de volksmond wordt deze besmetting ook wel een “katrienewiel” genoemd. De letsels kunnen gepaard gaan met jeuk, pijn of een branderig gevoel.

Kalknagel

Behandel je voetschimmel niet, dan kan de schimmel ook je teennagels aantasten. We spreken dan van een schimmelteen of kalknagel. De nagel van je grote teen wordt vaak als eerste getroffen. Hoe herken je een kalknagel?

  • Witte, gele of bruine verkleuring;
  • Nagel wordt dikker of verandert van vorm;
  • Nagel wordt broos waardoor hij makkelijk afbrokkelt;
  • Nagel laat volledig of gedeeltelijk los.

Schimmel op het lichaam

Ook andere delen van het lichaam zijn gevoelig voor schimmelinfecties. Op onze huid is er steeds een bepaalde hoeveelheid schimmels aanwezig. Normaal gezien vormt de huid een natuurlijke barrière tegen deze schimmels, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen ze de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.
Controleer vooral de warme plekken van je huid die vochtig of geïrriteerd kunnen geraken zoals je oksels, de liesstreek en de huidplooien onder de borsten of op de billen. Ook hier kunnen jeuk, roodheid en schilfering wijzen op een schimmelinfectie.

Voetschimmels zijn niet onschuldig

Voetschimmels kunnen heel wat ongemakken veroorzaken zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Behandel je ze niet tijdig, dan kunnen ze ook andere delen van het lichaam aantasten. De zieke zone van atleetvoet kan bovendien bijkomend besmet worden door bacteriën of gisten. Daarom is het belangrijk voetschimmel snel te behandelen.

Vraag raad aan je arts

Een correcte diagnose stellen is niet altijd eenvoudig. Vraag raad aan je arts bij twijfel, en zeker in volgende gevallen:

  • Bij uitgebreide schimmelinfecties;
  • Bij schimmelinfecties van de nagel of nagelbed;
  • Bij wondjes, etter of blaasjes.

DAKTARIN® Crème

Voetschimmel behandel je eenvoudig en doeltreffend met DAKTARIN® Crème.

DAKTARIN® Strooipoeder

Met DAKTARIN® Strooipoeder behandel je schimmel tussen de tenen.